Hoppa till sidans innehåll

Historia


Allt började 1967

Ridverksamheten på Lillhagens gård i Höllviken började redan 1967 då två familjer köpte gården som vi idag kallar gamla Lillhagen.

Båda familjerna hade barn som red och tävlade ponny. Så småningom inhandlades fler ponnyer och hästar och ridskolan började i liten skala. På den tiden fanns endast en litel lada att rida i.

 

Medlemskap i Ridfrämjandet 1973

Klubben ansökte om medlemskap i Ridfrämjandet, som det hette på den tiden och kunde på så sätt bildas år 1973. Ingen stor klubb men väldigt engagerade familjer både privat och lektionsföräldrar. 

Klubben började anordna utomhustävlingar längst ute på Näset. På den tiden fanns varken kopieringsapparat eller något av alla dem datoriserade program som finns idag. Allt skrevs på skrivmaskin och för att arrangera tävlingar flyttades hinder, inhyrdes tält och vagn med toalett. Stor skillnad mot vad tävlingar fodrar idag.

 

Vellinge kommun ställde upp

Kommunen ställde upp med ett borgenslån och det kunde byggas ett litet ridhus. Medlemmarna köpte andelar för att hjälpa till att finansiera bygget. Allt gjordes med mycket ideella krafter av medlemmarna.

Så föddes idén om att bygga ett större ridhus - men det fanns inte mark att bygga på. Kommunen ställde upp och så framskred planerna om det ridhus som vi har idag och som vi har tävlingar i. Dock räckte inte pengarna som kommunen ställde upp med för att bygga det ljusa fina ridhus som vi idag kallar "Gamla ridhuset" vilket för övrigt ritades av Anders Regnér och som också var huvudansvarig för bygget. 

Dåvarande styrelse kom på idén att bygga stall längst ena långsidan och medlemmar fick ställa sig i kö om man var intresserad av att köpa en andel.

Man fick själv stå för kostnaden för inredningen i stallen. Intresset var stort och klubben fick ihop 1.2 miljoner som fattades. På så sätt fick vi det fina ridhus vi har idag. 

 

Klubben växte

Klubben växte både på lektionssidan och privatsidan. Blev känd för att vara en klubb med bra träningsmöjligheter, bra tränare och för en god sammanhållning. Lektionsstallet blev för litet och då föddes idén om ett ridhus till och nytt lektionsstall. För att få pengarna att räcka gjordes gamla lektionsstallet, som då var beläget på kortsidan, om till boxar som också såldes som andelar. Jerry Johansson uppe på gamla Lillhagens Gård köpte loss det allra första ridhuset och på så sätt kunde bygget av Nya ridhuset fortskrida. Andelarna hade ett högre pris nu och betalades till Lillhagens Ridklubb.

 

Lillhagen i egen regi

Styrelsen tyckte att hyran blev för hög från Vellinge Kommun och beslöt att köpa loss anläggningen och driva den i Lillhagens egen regi. Efterhand som räntorna steg och underhållet blev för dyrt så köpte kommunen tillbaka anläggningen och klubben betalar idag hyra till kommunen.

 

En tredjeplats på Strömsholm

En av de roligaste händelserna i klubbens historia är när ett ponnygäng kvalificerade sig till Strömsholm. Helt otippade tog dem en tredje plats. 

 

Arrangör av Ponnyderbyt

En annan stor händelse var att vi fick arrangera Ponnyderbyt i samband med Falsterbos stora tävlingar. Jättemycket arbete - många medlemmar tog semester för att vi skulle kunna arrangera detta.

 

Idag: Från nybörjare till elit

På Lillhagen försöker vi alltid tillgodose alla medlemmars behov, mottot är "Från nybörjare till Elit".

Många ekipage representerar Lillhagens Ridklubb från klubbtävlingar till nationella både i dressyr och hoppning i Sverige och i utlandet. Vi har en ridskola med mycket aktiviteter.

Klubben anordnar främst tävlingar inomhus som är välbesökta för vårt fina underlag och för bra arrangemang - något som fodras idag om man vill ha ekipage från alla nivåer. 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 06:29 Skribent: Lovis Hultemark

 Välj vår förening nästa gång du spelar hos Svenska Spel Tur 
och/eller Svenska Spel Sport & Casino. 
Då är vi med och delar på 50 miljoner via Gräsroten. 
Det kostar inget extra med gör STOR skillnad. 
TACK för ditt stöd!

 

 

Sveland

 

Tama hästar har vilda instinkter 
och att lära mer om hur hästar funkar
är ett säkert tips.

Det är också huvudbudskapet

i en ny folder som vänder sig till 
alla som är nya på ridskolan.

Det kan vara elever, men också föräldrar, som behöver en första guide in i hästvärlden.

Läs mer genom att

klicka på bilden!

Postadress:
Lillhagens RK - Ridsport
Halörsvägen 47-0
23691 Höllviken

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: ridklubben@lillhagen...

Se all info